Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options
Minska bråk med ordning och reda
3 februari, 2020 Healthy Family


Minska bråk med ordning och reda

Minska bråk med ordning och reda

Posted in Okategoriserade

Med ordning i hemmet kan man minska irritation och utbrott med mellan 15-20 procent i familjen. Anledning till att just städning och ordning orsakar så mycket frustration handlar i grund och botten om att vi är olika. 

Vi läser av omgivningen olika. Studier har visat att introverta personer har lättare att ta in intryck och påverkas mer av omgivningen än extroverta människor. Är hemmet stökigt och oordnat skapar detta lättare obehagskänslor för en introvert person. 

Oordning kan framkalla stress
Känslan av att det är rörigt kan framkalla stress och till och med ångest. Ofta blir det därför denna person som i slutändan springer runt och plockar efter de andra i familjen. Det skapar i sin tur en irritation mot dem som inte känner av omgivningen lika starkt. En person som inte lika starkt påverkas av intryck utifrån kan istället bli irriterad över att personen som vill ha ordning tjatar om att få saker på plats. 

Energitjuv
Oordning och kaos kan vara riktiga energitjuvar. Det kan bli mödosamt att bara plocka undan sin egen mattallrik om köksbänken redan är ett diskberg. Är köket rent är det betydligt enklare att ställa in disken i maskinen. Detsamma gäller allt annat i hemmet. Kommer du hem till ett stökigt hem blir du sällan motiverad att städa, men kommer du hem och det är i ordning är det enklare att hänga jackan på plats och sätta skorna i skostället.

Tappar motivationen 

Energin det tar på att leva i ett stök kan påverka humöret negativt. Det kanske till och med känns tråkigt att komma hem. Allt som behöver göras skjuts upp. Man tappar lättare motivationen i kaos. Man kan rent av bli trött bara av att komma hem. Känslan av att komma hem och känna stress över allt man borde ha gjort kan vara förödande. Både för egen del och för relationerna. 

Skapa er oas
Gör istället hemmet till er egen oas. Avsett tid tillsammans där ni planerar vad i hemmet som ska åtgärdas för att ert hem ska bli en härlig plats att vara på. När ska detta åtgärdas och när det ska vara klart? Vem gör vad och hur kan ni göra detta på bästa och roligaste vis? Gör ert hem till en plats som ger er energi istället för en plats som stjäl den. Se till att alla i familjen kommer överens om hur ni kan mötas i hur just ert hem ska vara och fungera när det kommer till ordning och vardagliga göromål. Sätt upp en struktur som gör att alla i familjen rättvist tar ansvar utifrån sin förmåga.