Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options
Kom igång med en ny vana
26 juli, 2020 Healthy Family


Kom igång med en ny vana

Kom igång med en ny vana

Posted in Okategoriserade
Ta tillfället i akt att under sommaren etablera en ny god vana. Finns det något du länge tänkt att du borde göra men inte kommit igång med? Då är sommaren rätt tillfälle att kicka igång din egen nya rutin.
När man ska påbörja en ny vana känns det i början nästan alltid motigt. Det beror på att det kräver enormt mycket energi varje gång du ska sätta igång. En ny vana är som en rymdraket. Uppskjutet – att komma utanför atmosfären kräver enorma mängder energi. Men så fort man tagit sig över den gränsen går raketen mer eller mindre av sig själv. Detsamma gäller för oss när vi drar igång med exempelvis en ny träningsrutin eller lägger om vår kost. Så sätt igång bara och känn inte efter så mycket hur det känns i början. Vad gör det om det är lite jobbigt, det blir ju snart mycket enklare.
Vanor – går som på räls
Vanor som grundläggs när vi är små kan vara nästan omöjliga att bryta. Borsta tänderna till exempel.Det är en sak de flesta lägger tid på om morgonen, men som man nästan inte ens tänker på.Vad som kännetecknar en vana är att de sitter så djupt i oss att de inte kräver någon speciell energi av oss för att utföra dem. De saker vi gör dagligen som grundläggs i ung ålder kan vara nästan omöjliga att bryta. Därför är det så fantastiskt när föräldrar skapar och planterar goda vanor för sina barn redan från början. Lär barn sig grundläggande goda rutiner gällande exempelvis hygien, hälsosam kost och rörelse är det större chans att de som vuxna knappt behöver tänka på att de gör de här sakerna. Att äta nyttig och näringsrik mat och motionera regelbundet kommer inte upplevas som en ansträngning om detta ligger i rutinerna från uppväxten. Repetera, repetera och repetera. Ju fler gånger ni gör en ny sak desto lättare går det.
66 dagar
När man som vuxen vill starta en helt ny vana kan det ibland jobbigt och svårt men allt behöver inte vara så kul jämnt. Studier har visat att det i snitt tar 66 dagar för oss att komma in i en ny rutin där vi inte aktivt behöver kämpa med att genomföra den. I en studie som publicerades i European Journal of Social Psychology såg man att somliga kom in i nya rutiner redan efter 18 dagar, medan andra kunde behöva uppemot 245 dagar. Vi är så olika! Och tur är väl det!
Aldrig för sent
Vad som är spännande är att det aldrig är för sent att skapa förändringar som hjälper oss att leva ett godare och mer hälsosamt liv! Däremot kräver det ansträngning, viljestyrka och en strategi av oss just första tiden för att lyckas. Ge aldrig upp! Alla förtjänar ett friskt och hälsosamt liv!

 

1 / 1