FRISK OCH INSPIRERANDE MAT – FÖR HELA FAMILJEN
Här är Healthy Familys helt egna kokbok – Frisk och inspirerande mat för hela familjen. Den innehåller massor av härliga, hälsosamma och supergoda recept för hela familjen gjorda av Sara Begner och Karolina Sparring.
De som registrerar sig som medlemmar och laddar ner appen kommer att få kokboken gratis på köpet.
Vill ni ge bort boken i julklapp så kan ni köpa den här. Just nu har vi ett erbjudande och säljer vår kokbok för endast 99:- Maila till helena@healthyfamily.se och beställ er bok. Happy healthy cooking

RECEPT FRÅN BOKEN

Rödbets- och fetaostbiffar med couscoussallad
Portion: 4
Tillagningstid: 20-30 min
Rödbetsbiffar:
- 1 förp kikärtor, á 400g, sköljda
- 1 vitlöksklyfta, skivad
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk salt
- 300 g färska rödbetor, skalade och grovrivna
- 150g fetaost, smulad
- 1 ägg
- 1 dl vetemjöl
- Neutral olja till stekning
Myntayoghurt:
- 1 kruka mynta, grovhackad
- 2 dl matyoghurt
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2 krm salt
Couscoussallad:
- 250 g couscous
- 1 granatäpple, urplockade kärnor
- 1 galiamelon, tärnad
- 1 ask mixsallad, sköljd
- 1 rödlök, tunt skivad
- 1 kruka persilja, grovhackad
- Lite god olivolja och salt
Gör såhär:
- Koka couscous enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
- Rödbetsbiffar: Lägg kikärtor, vitlök, spiskummin, sesamolja och salt i en mixerbunke. Mixa slätt. Lägg över i en bunke och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med lite salt och forma till 8 biffar.
- Hetta upp neutral olja i en stekpanna. Stek biffarna på medelvärme 3-4 min per sida.
- Blanda ihop alla ingredienser till myntayoghurten i en liten skål. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Couscoussallad: Lägg couscousen i en salladsskål och blanda ner övriga ingredienser till salladen.
- Servera rödbetsbiffar med couscoussallad och myntayoghurt.

Vietnamesisk kyckling med limeblad
Tid: 25 minuter
Portion: 4
Ingredienser
- 600 g kycklinglårfilé
- 3 limeblad eller 1 citrongräs
- 2 salladslökar
- 400 ml kokosmjölk
- 2 dl vatten
- 15 g färsk ingefära, finstrimlad
- 2 msk koncentrerad kycklingfond
- salt
- 150 g babyspenat
Till servering:
- 3 dl ris
- 1 kruka färsk koriander
Instruktioner
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skär bort synligt fett från kycklingen och skär köttet i mindre bitar.
- Finstrimla limeblad/citrongräs och salladslök och koka med kokosmjölk, vatten och ingefära ca 5 min. Tillsätt fond och kyckling och koka under lock ca 10 min. Smaka av med salt.
- Ta kokkärlet från värmen, vänd ner spenaten och lägg på locket. Låt stå 3 min.
- Toppa grytan med grovt hackad koriander och servera med riset.

Avokado och grapesmoothie
Portion: 2 glas
Tillagningstid: 5-10 min
Ingredienser
- 2 avokado, väl mogna
- 2 grapefrukt
- 1 msk råsocker
Gör så här:
1.Dela avokadon och gröp ur fruktköttet. Lägg avokadon i en mixerbunke och tillsätt pressad saft av grapefrukten. Mixa slätt och smaka av med råsocker.

Cottage cheese pancakes
Tid: 20 minuter
Portion: 4
Ingredienser
- 250 g keso
- 2 ägg
- 3 msk vetemjöl
- 1 krm salt
- Neutral olja och smör, till stekning
Topping:
- 1 dl blandade bär
- 1 dl naturell yoghurt
Gör såhär:
1. Vispa ihop alla ingredienser förutom smör i en bunke.
2. Hetta upp smör och neutral olja i en plättlagg. Stek smeten någon minut per sida.
3. Servera plättarna ljumna eller kalla med färska bär och en klick yoghurt.

Toscansk fisksoppa med räkor
Portion: 4
Tillagningstid: 25 minuter
Ingredienser
- 600 g vit fisk (torsk, kolja, sej) skuren i 3 x 3 cm stora kuber
- 150 g räkor, skalade
- 1 gul lök, grovhackad
- 100 g palsternacka, skalad och skuren i tunna skivor
- 1 fänkål, ansad och skuren i tunna skivor
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 1-2 msk olivolja
- 1 msk torkade fänkålsfrön, mortlade
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad timjan
- 1 liter vatten + 2 tärningar grönsaksbuljong
- 2 dl vitt vin
- 1 tsk sambal oelek
- 250 g körsbärstomater, halverade
- 1 dl vispgrädde
- 1/2 kruka färsk timjan eller persilja, finhackad
- baguette eller surdegsbröd till servering
Gör såhär:
1. Hetta upp olivolja i en stekgryta eller rymlig kastrull. Fräs lök, palsternacka, fänkål, vitlök, tomatpuré och kryddor 2-3 minuter.
2. Tillsätt vatten, buljong, vin, sambal oelek, tomater och vispgrädde. Låt sjuda 8-10 minuter, eller tills palsternackan är mjuk.
3. Lägg ner fisken i grytan och sjud 4-6 minuter, eller tills fisken är klar. Toppa med räkor och färska örter. Servera med bröd.

Avokadomacka på rostat surdegsbröd
2 mackor
10 min
- 4 skivor surdegsbröd
- 1 msk olivolja1 avokado, halverad och skivad
- 1 ägg, löskokt
- 0, 5 ask smörgåskrasse
- 2 msk färsk parmesan, hyvlad
- Flingsalt
- Chili flakes
Gör så här:
1.Rosta bröden i brödrost eller grillpanna.
2.Ringla lite olivolja på bröden och bred på avokadon med hjälp av en gaffel. Toppa med ägg, smörgåskrasse,parmesan, flingsalt och chili flakes.