Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Kokbok

 

 

FRISK OCH INSPIRERANDE MAT – FÖR HELA FAMILJEN
Här är Healthy Familys helt egna kokbok – Frisk och inspirerande mat för hela familjen. Den innehåller massor av härliga, hälsosamma och supergoda recept för hela familjen gjorda av Sara Begner och Karolina Sparring.

De som registrerar sig som medlemmar och laddar ner appen kommer att få kokboken gratis på köpet. Den går också att beställa från vår hemsida. Kostnad 179 :- Happy healthy cooking 💛

RECEPT FRÅN BOKEN

Rödbets- och fetaostbiffar med couscoussallad

Portion: 4
Tillagningstid: 20-30 min

Rödbetsbiffar:

  • 1 förp kikärtor, á 400g, sköljda
  • 1 vitlöksklyfta, skivad
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk salt
  • 300 g färska rödbetor, skalade och grovrivna
  • 150g fetaost, smulad
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • Neutral olja till stekning

Myntayoghurt:

  • 1 kruka mynta, grovhackad
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt

Couscoussallad:

  • 250 g couscous
  • 1 granatäpple, urplockade kärnor
  • 1 galiamelon, tärnad
  • 1 ask mixsallad, sköljd
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 1 kruka persilja, grovhackad
  • Lite god olivolja och salt

 Gör såhär:

  1. Koka couscous enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  2. Rödbetsbiffar: Lägg kikärtor, vitlök, spiskummin, sesamolja och salt i en mixerbunke. Mixa slätt. Lägg över i en bunke och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med lite salt och forma till 8 biffar.
  3. Hetta upp neutral olja i en stekpanna. Stek biffarna på medelvärme 3-4 min per sida.
  4. Blanda ihop alla ingredienser till myntayoghurten i en liten skål. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  5. Couscoussallad: Lägg couscousen i en salladsskål och blanda ner övriga ingredienser till salladen.
  6. Servera rödbetsbiffar med couscoussallad och myntayoghurt.

Vietnamesisk kyckling med limeblad

Tid: 25 minuter
Portion: 4

Ingredienser 

  • 600 g kycklinglårfilé
  • 3 limeblad eller 1 citrongräs
  • 2 salladslökar
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 15 g färsk ingefära, finstrimlad
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • salt
  • 150 g babyspenat

Till servering:

  • 3 dl ris
  • 1 kruka färsk koriander

Instruktioner

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skär bort synligt fett från kycklingen och skär köttet i mindre bitar.
  2. Finstrimla limeblad/citrongräs och salladslök och koka med kokosmjölk, vatten och ingefära ca 5 min. Tillsätt fond och kyckling och koka under lock ca 10 min. Smaka av med salt.
  3. Ta kokkärlet från värmen, vänd ner spenaten och lägg på locket. Låt stå 3 min.
  4. Toppa grytan med grovt hackad koriander och servera med riset.

Avokado och grapesmoothie

Portion: 2 glas
Tillagningstid: 5-10 min

Ingredienser

  • 2 avokado, väl mogna
  • 2 grapefrukt
  • 1 msk råsocker

Gör så här:

1.Dela avokadon och gröp ur fruktköttet. Lägg avokadon i en mixerbunke och tillsätt pressad saft av grapefrukten. Mixa slätt och smaka av med råsocker.

Cottage cheese pancakes

Tid: 20 minuter

Portion: 4

Ingredienser 

  • 250 g keso
  • 2 ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • Neutral olja och smör, till stekning

Topping: 

  • 1 dl blandade bär
  • 1 dl naturell yoghurt

Gör såhär:

1. Vispa ihop alla ingredienser förutom smör i en bunke. 

2. Hetta upp smör och neutral olja i en plättlagg. Stek smeten någon minut per sida. 

3. Servera plättarna ljumna eller kalla med färska bär och en klick yoghurt. 

 

Toscansk fisksoppa med räkor

Portion: 4
Tillagningstid: 25 minuter

Ingredienser 

  • 600 g vit fisk (torsk, kolja, sej) skuren i 3 x 3 cm stora kuber
  • 150 g räkor, skalade
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 100 g palsternacka, skalad och skuren i tunna skivor
  • 1 fänkål, ansad och skuren i tunna skivor
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 msk torkade fänkålsfrön, mortlade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 liter vatten + 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1 tsk sambal oelek
  • 250 g körsbärstomater, halverade
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 kruka färsk timjan eller persilja, finhackad
  • baguette eller surdegsbröd till servering

Gör såhär:

1. Hetta upp olivolja i en stekgryta eller rymlig kastrull. Fräs lök, palsternacka, fänkål, vitlök, tomatpuré och kryddor 2-3 minuter.

2. Tillsätt vatten, buljong, vin, sambal oelek, tomater och vispgrädde. Låt sjuda 8-10 minuter, eller tills palsternackan är mjuk.

3. Lägg ner fisken i grytan och sjud 4-6 minuter, eller tills fisken är klar. Toppa med räkor och färska örter. Servera med bröd.

Avokadomacka på rostat surdegsbröd

2 mackor
10 min

  • 4 skivor surdegsbröd
  • 1 msk olivolja1 avokado, halverad och skivad
  • 1 ägg, löskokt
  • 0, 5 ask smörgåskrasse
  • 2 msk färsk parmesan, hyvlad
  • Flingsalt
  • Chili flakes

Gör så här:

1.Rosta bröden i brödrost eller grillpanna.

2.Ringla lite olivolja på bröden och bred på avokadon med hjälp av en gaffel. Toppa med ägg, smörgåskrasse,parmesan, flingsalt och chili flakes.