Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options
Klimatet – en familjeangelägenhet
14 november, 2019 Healthy Family


Klimatet – en familjeangelägenhet

Klimatet – en familjeangelägenhet

Posted in Okategoriserade

De flesta vet att det är en riktig miljöbov att flyga. Men vad många inte har koll på är att världens kött- och mejeriproduktion har lika stor påverkan på klimatet som alla jordens bilar, båtar, flygplan och lastbilar tillsammans.

Många forskare menar att vi måste halvera vår köttkonsumtion i Sverige. Dels för vår egen hälsas skull men också för klimatet. Idag äter vi 50% mer kött än på 70-talet. Snittsvensken äter idag dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet.

500 gram i veckan
En kollektiv anpassning till att äta mer likt det vi gjorde på 70-talet skulle reducera vår klimatpåverkan av växthusgaser avsevärt. Rekommendationen som gäller ur både hälsomässig aspekt och ur klimatperspektiv är ett maxintag av 500 gram kött i veckan. Forskning visar att människor som äter mindre kött håller sig friskare och lever längre än de som fortsätter äta mycket rött kött.

Klimatet – en familjeangelägenhet
Senaste året har vi vant oss vid att höra de ungas röster högst i debatten kring klimat och mat. Men de vuxnas påverkan är också betydelsefull. Föräldrars matvanor har nämligen stor påverkan på vad barnen äter. Genom studier har man sett att föräldrars förändrade kostvanor lätt smittar av sig på barnen.

Våra val har verklig betydelse
Det kan verka enkelt att lägga ansvaret på politikerna när det kommer till miljön. Ännu enklare är det att hänvisa hela miljöansvaret till internationell politik. I grund och botten handlar vår klimatpåverkan om vad den stora massan efterfrågar. Vad som produceras och säljs avgörs av efterfrågan av vilka varor vi köper och vilka krav vi ställer på dem.